Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları, bölgesel faktörler, yaş ve cinsiyet gibi durumlar göz ardı edilerek ülkemiz genelini ilgilendirir şekilde sıralanmaktadır. Bu istatistik, sağlık konusunda son yıllarda yapılan atılımların ve yatırımların belirlenmesi için oldukça önemlidir. Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, sağlık kuruluşlarına yapılan başvurulara göre değerlendirmeler yaparak, ülkemizdeki hastalıkların ve görülme sıklıklarının istatistiklerini belirlemektedir. Bu veriler, an ve gelecek için hızlı şekilde değerlendirilmekte ve vatandaşların daha sağlıklı şekilde hayat sürmeleri için tıbbi, eğitici ve koruyucu tedbirler alınmaktadır.
Tüm dünya, Hepatit türevleri için ciddi çalışmalar yapmaktadır. Aynı oranda ülkemizde de Hepatit ile savaş verilmektedir. Bu savaşı yönlendiren en önemli durum, hastalığın görülme sıklığını içeren istatistiksel verilerdir. Savaştaki en önemli silah ise aşı ve hastalık hakkında halkın bilgilendirilmesidir. Hepatit hastalığı, örneği tıbbi istatistiklerin ne kadar önemli olduğunu, çok iyi anlatmaktadır. Halen Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları açısından önemli bir bilgi olarak halkımızın;
%32,8’ şeker hastalığı,
%31,8 tansiyon hastalığı,
%26’sı kalp hastalığı,
%15,9’u kanser türevleri,
%13’ü nefes darlığı ve solunum hastalıkları,
,6’sı Kolesterol,
%10,6’sı eklem hastalıkları ve kireçlenme,
%9,1’i bel fıtığı,
%7,6’sı ülser, gastrit ve mide hastalıkları,
%6,5’i ise depresyondan dolayı sağlık kuruluşlarından yardım aldığını tespit etmektedir.
Yukarıda sayılan bu hastalıklar ve insidans oranlarına, birinin ya da bir kaçının bir arada olarak görülmesinden kaynaklanan, başka hastalıklar da eklenebilir. Obezite, şeker ve kolesterol hastalığını bir arada içerebilir. Yine yaşlılığa bağlı olarak, tansiyon ve solunum hastalıklarına birde sigara eklendiğinde, KOAH görülebilir. Ülkemizde, Obezite görülme sıklığı %30’dan, KOAH görülme oranı ise ’ten fazladır. Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları, aynı zamanda halkımızın yaşam koşulları, beslenme ve eğitim gibi konulardaki pozisyonuna doğru orantılıdır.