Tiroid Bebek Sahibi Olmasına Engel mi?

Genel olarak Tiroid hormonları kadınlarda hamile kalınmasını engel olan önemli sorunlar oluşmasına neden olabilmektedir. Tiroid vücutta mekanizmasını oldukça yoğun bir şekilde etkileyen, önemli bir bezdir. Bu bezin sağlıklı çalışmaması halinde, başta organlar olmak üzere vücut oldukça olumsuz bir reaksiyon göstermektedir. Üreme organı da etkilenen organların içindedir.

Kadınlarda yumurta hücreleri, erkeklerde sperm hücreleri bu olumsuz durumdan etkilenmektedir. Tirodin zehirleyici ve tembel olması durumunda ise hamile kalınmasını imkânsız hale gelir. Bu gibi durumlarda hamile kalında bile, erken doğum ya da düşük riskinin oldukça fazladır.

Hipertiroidizm 

Hipertiroidi tiroit bezlerinin hızlı çalışması durumuna verilen isimdir. İştahlı olunmasına rağmen kilo kaybı, aşırı sinirlilik hali, çabuk yorulma, terleme, sıcağa dayanamama, çarpıntı, ishal veya oldukça fazla tuvalete gidilmesi, kaslardaki güç eksikliği, ellerde titreme, bakışlarda şaşkınlık veya korku ifadesi, göz kapağının yukarıya doğru gerilmesi ve göz kapağında şişme gibi belirtiler bu hastalığa işarettir.

Hipotiroidi

Hipotiroidi ise, tiroit bezlerinin yavaş çalışması durumuna verilen addır. Aşırı halsizlik hali, çabuk yorulma, hareketlerde yavaşlama, kalp atışlarının yavaşlaması, sürekli uyuklama durumu, soğuğa fazla reaksiyon verme, ses kalınlaşması, yavaş ve kısık sesle konuşma, ciltte kalınlaşma, kuruluk ve saç dökülmesi, kaşların kenarlardan dökülmesi, kabızlık, terleme azlığı, yüz ve göz kapaklarında şişkinlik şeklinde belirtiler bu duruma işarettir.

Tiroid Hormonunun Gebeliğe Etkisi Nedir?

Tiroid hormonu gebelikte bebeğin sağlıklı gelişim ve annenin sağlığı için oldukça önemli görevleri bulunmaktadır. Bu hormonun normalde hızlı ya da yavaş çalışması, bayanlarda gebeliğin ilerlemesini olumsuz etkileme olasılığı kuvvetlidir. Bebekte zekâ geriliğine, gelişim bozukluğuna sebep olduğu gibi, anne adayının düşük yapmasının nedeni de olabilmektedir. Bundan dolayı gebelikten önce tiroid hastalığı belirlenmiş anne adayları kadın doğum uzmanı, iç hastalıkları uzmanı tarafından sürekli kontrol altında tutulan bir hamilelik süreci olmalıdır. Tiroid hormonunun gebeliğe etkisi bu şekildedir.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts