Hepatit A hastalığı genellikle kirli su kaynaklı olduğu için yaz aylarında bu hastalığa yakanlanma oranında artış görülmektedir. Bu hastalık Türkiye’ de halkın sağlığını etkileyen ciddi sağlık sorunlarından biri olmaktadır. Halk arasında bilinen ismiyle sarılık, Hepatit Avirüsünün vücuda girdikten 2-6 hafta kuluçka süresinden sonra belirtiler vermeye başlar. Hepatit A karaciğere saldırır ve hastalığa sebep olur. Hastaların çoğunluğu farkına varmadan ayakta geçirirler. Ancak nadiren Hepatit A ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Hepatit A Bulaşma Yolları ve Belirtileri Nelerdir?
Hepatit A bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Dışkı ile çıkartılan virüsün ağız yoluyla tekrar girişi bu hastalığın bulaşmasında önemli bir etkendir. Ayrıca ikinci bulaşma yolu ise su ve besinlerdir. Suların yeterli klorlanmaması sonucu bu hastalık oluşabilmektedir. Kan bağışı sıraasında eğer Hepatit Akuluçka evresindeyse farkedilmeyebilir ve böylece bulaşmaya sebep olabilir. Bu hastalığa sahip bireylerin renginde solukluk ve sararma, aşırı halsizlik, bulantı, ateş, idrar renginde koyulaşma gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtilerin hepsi bir anda görülebileceği gibi, hiçbiri görülmeden de atlatılabilinir.
Hepatit A tanı ve Tedavisi Nelerdir?
Vücudun Hepatit A virüsüne karşı ürettiği antikorlar sayesinde hastalığın teşhisi yapılır. Hepatit A sadece bir kez geçirilir ve bağışıklığı ömür boyu devam eder. Hepatit A hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Sadece belirtileri azaltmak amacıyla bazı destek tedavi yöntemleri kullanılır. Hastaya ilk günlerde çorba, püre, yoğurt gibi besinler verilmelidir. B ve C vitaminleri ek olarak verilmeli ve kaşıntı, kusma ve bulantı gibi şikayetleri varsa bunları engellemek için ilaç tedavisine başlanmalıdır.
Hepatit A hastalığından korunmak adına aşısı bulunmaktadıtr. Bu aşı kimyasal yöntemlerle etkisiz hale getirilen Hepatit A virüslerinden oluşmaktadır. Aşı uygulandıktan ortalama 15 gün sonra etkili olmaktadır.