Ergenlik Döneminde Çocuklara Nasıl Davranılmalı? Ergenlik dönemi hem çocuklar için hem de aile için zor bir süreç. Genelde 14-15 yaş arasında başlayan ergenlik dönemi çocuklar için büyük bir gelişim ve olgunlaşma dönemidir. Bu yüzden ailenin dikkat etmesi gereken birçok husus vardır.
Ergenlik Döneminde Çocuklara Nasıl Davranılmalı? Bu dönemde çocuk arkadaşlıklara daha çok önem verip genelde aileden uzaklaşıyor. İşte bu yüzden yapılması gerekenler aslında fazladır ve sorumluluklarda daha çok artmaktadır.
Ergenlik Döneminde Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız
Yeni bir başlangıç yapmak isteyen çocuk her türlü konuya açık bir vaziyettedir. Kötü alışkanlıklar edinebilir veya uygun olmayan arkadaşlık ortamlarına girebilir. Aile çocuğuyla olan bağını hiçbir zaman koparmamalı ona istediği ilgiyi yeteri kadar vermelidir. Ama bunu yaparak çocuğu fazlada rahat bırakmamalı disiplini elde tutmalıdır.
Çocuklar 18-19 yaşına geldikleri zaman kendine bir meslek seçmek istediğinde bu yeterince zor olacaktır o yüzden mesleğine yatkınlığını 14-15 yaşlarında az çok biliyor olması onların ileride hayatları için çok yararlı olacaktır o yüzden onlara bu konuda yardımcı olmak anne ve babanın görevidir. Ona sorumlulukları olduğunu artık kendi ayakları üzerinde durması gerektiğini aşılamak lazım bazı şeyleri bilmeli ve sürekli aileye güvenmemeli. Ona örnek olup düzgün bir birey olarak yetişmesini sağlamalı.
Çocuklarınızla Münakaşa Edin
Sürekli gizli saklı tartışmak yerine bunu çocuğun yanında da uygun bir dille münakaşa etmeli ve çocuk bunların farkında olmalı. Bir sıkıntısı olduğu zaman yargısız infaz yerine çocuğunu dinlemeli ve derdini öğrendikten sonra onunla konuşmalı hiçbir zaman bağırıp çağırmak çocuğu korkutmaz tam tersine sizden uzaklaştırır o yüzden onunla arkadaş gibi olun ve örnek olun çocuğunuza. Ona değerlerinizden bahsedin sizler için önemli olan şeyleri onunla da paylaşın.
Onları Anlamaya Özen Gösterin
Onu anladığınızı hissettirin bu sayede sizden gizli işler çevirmeyip sizlere arkadaş olur. Çevresinde ki insanlarda bu konuda çok önemlidir onları tanıyın ve kötü bir kişiliğe sahip olmadığından emin olun. Ona örnek olacak kişileri gösterin. Saygı gösterip onunda bağımsız olduğunu kabul edin. Her çocuk aynı değildir bazen bu şekilde davranmak işe yaramayabilir. O yüzden siz yine de tedbiri elden bırakmayın. Siz üstünüze düşen görevi her zaman yerine getirin gerisi gelecektir emin olun.