Diyet Yaparken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir? İnsanların, sağlık için ve kilo vermek için yaptıkları diyet programlarını devam ettirirken bazı hataları olmaktadır. Mesela ağır bir egzersiz yapıyorlar ama sonrasında tıka basa yiyorlar.
Diyet Yaparken En Sık Yapılan Hatalar Nelerdir? Bazıları yemeği zamanında yemeyip öğünleri atlıyorlar ama akşam yemeğinde 2-3 tabak birden yiyorlar. Bu şekilde hiçbir diyetten hiçbir fayda sağlanamaz.
Egzersiz Sonrası Aşırı Yemek
Yorucu egzersizden sonra bir şeyler yemek önemlidir. Mideniz acıkacak ve doldurmazsanız alarm zillerini susturmayacak. Yemek onun hakkı. Acıkma faslını uzatmadan hemen yemeğinizi yiyin. Ne kadar çok acıkırsanız o kadar fazla yersiniz ve diyetin esas felsefesini kaçırırsınız. Esas felsefe ne? Az ye çok hareket et. Siz çok hareket edip çok yerseniz ne olacak? Yerinizde sayacaksınız. O halde acıkınca ne yapacaksınız, öğünü geçiştirmeyecek, çok acıktığınızda sebze meyve kuru yemiş yiyeceksiniz.
Öğün Atlama Hatası
Öğle yemek yemeyip akşama 2 katı fazla yemek size ne kazandırır? Hiçbir şey kazandırmaz. Zaman kaybettirir ve kilo veremem kalıbını zihninize yerleştirir. Öğün atlamadan, sabırla her öğünün hakkını vererek ilerleyin. Unutmayın vücut bilgedir. Eğer öğün atlarsanız, vücut sistemi cimri davranıp yağ yakmayacaktır. Öğün atlamak vücudunuz üzerindeki olumsuz etkilerinin yanı sıra kilo vermenizi de zorlaştırır. Bu hatadan kaçınmak için yanınızda her zaman sağlıklı atıştıracak yiyecekler alın. Araştırmalar bize gösteriyor ki; öğün atlamanın ruh sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Başlangıç olarak, öğün atlamak, abur cubur yeme isteği duymanıza ve bir sonraki öğünde fazla yemenize neden olabilir. Hatta kilo almanıza bile neden olabilir. Öğün atlamak yerine, hızlı kilo vermek için, tok iken uyuyun ve uyku saatlerini uzatın. Vücut acıksanız da sizi uyandırmaz. Bunu abartıp uyku hapları alan ve gece gündüz yememek için uyuyan insanlar var. Bunlar kilo veriyor mu? Evet veriyorlar ama sağlık tartışılır.
Yemeği Geç Yeme
Kilo vermek isterseniz yemeği tam zamanında yiyerek vücudu “ her şey yolunda” telkini ile kandırabilirsiniz. Vücut nasılsa yemek zamanında geliyor diyerek enerji tasarrufuna gitmeyecektir.
Yemeği Çok Hızlı Yemek
En büyük hatalardan biridir. Hızlı yiyince ağız yemek borusu mide gerilir. Gaz şişkinlik olur ve bu durum sizde bezginlik yaratır. Yemek sürenizi olabildiğince uzatın. Lokmaları uzun uzun çiğneyin. Midenizi yormayın.
Yemekten Hemen Sonra Egzersiz
En büyük hatalardan biri de budur. Zaten midenizde yüklü ve sindirilmeyi bekleyen yiyecek işi varken; kalkıp egzersiz yaptığınızda dengeleri alt üst edersiniz. Yemekten en az 2 saat sonra egzersiz yapabilirsiniz.