Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Yapılmalıdır? Bebeklerin doğumu ile başlayan beslenme sürecinde birçok ayrıntı bulunmaktadır. Beslenme düzeni içerisinde ilk 6 ay anne sütünden başka bir şey verilmemesi önerilmektedir. Mümkün mertebe bebeğin 2 yaşına gelene dek anne sütü verilmesi de ayrıca tavsiye edilmektedir.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Yapılmalıdır? İlk altı ay anne sütü ile beslenen bebek 6. Aya geldiğinde ise sadece anne sütü ile yetinmeyecektir. Bu zamandan sonra bebeğin gelişimi için anne sütüne ek olarak gıdalar verilmelidir. Birçok anne ve anne adayı bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman yapılmalıdır? Sorusunun cevabını merak etmektedirler.
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Zamanı
Bebeğin 6. Aya gelmesi ile birlikte ek gıda alma zamanı da gelmiştir. Birçok doktor bu hususta ek gıda verilmesini önermektedir. Eğer bebek anne sütü almıyor ise ek gıdaya geçiş için 4. Aydan sonra yapılabilir. Fakat bunun için mutlaka doktor görüşü alınmalı ve doktorun belirlediği zamana göre ek gıdaya geçiş yapılmalıdır. Mama veya anne sütü ile beslenen bebek tat olarak alışkanlıklarının dışına kolay çıkamayacağı için ilk etapta ek gıdaya geçmek pek de kolay olmayabilir. Sabırla bebeğin yeni tatlara alışmasını sağlamalısınız. Elbette vereceğiniz ek gıdaların bebekte reaksiyon oluşturabilecek hallerini hesaba katmak gerekir. İlk etapta ek gıda için verilen yiyecekler hem kademeli hem az miktarda olmalıdır.
Ek Gıdanın Önemi
Ek gıdaya geçişlerde her nokta dikkatli ele alınmalı ve titizlikle hareket edilmelidir. Bebeğinizi ilk etapta yutacağı gıdaların püre haline getirilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Bebeğin ek gıdaya geçmesi ile birlikte çiğneme ve yeme gelişimi de sağlanacaktır. Ek gıdanın önemi ilerleyen zamanlarda bebeğin daha kolay yiyecekleri yemesine sebebiyet verdiği bilinmelidir. Ayrıca bebeklerde tat gelişimi de ek gıdalar ile sürdürülecektir.
Ek Gıdaya Geçişlerde Bebeğin Tepkisi
Bebekler süreç bazlı düşünüldüğünde sizin ek gıda olarak verdiğiniz ürünleri anında benimsemezler. Bunun için birkaç deneme ve alıştırma devresi gerekecektir. Bebekler vermiş olduğunuz yiyeceklere karşı dirençli olacaklardır. Hatta verdiğiniz yiyecekleri ağızlarından çıkartabilirler ve beğenmedikleri zamanda bu yiyecekleri püskürtebilirler. Sizler bu süreçte sabırla denemeye devam etmeli ve tepkimelere karşı dirayetli olmalısınız. Bebeğinizin farklı gıdalar tüketmesi ve onlardan da gerekli vitaminleri alabilmesi çok önemlidir. Bundan dolayı denemeleri sürdürmek ve doğru teknik kullanmak sizin işinizi kolaylaştıracaktır.