Bebeğin Kilo Vermesine Neden Olacak Sorunlar Nelerdir? Bebek ilk birkaç gün mümkün olduğunca sık beslenmelidir. Bebeğin kilo vermesine neden olacak sorunlar nelerdir? Bebeğin ilk birkaç gün kilo vermesi normal olmakla birlikte, bebek doğum ağırlığının %10’undan fazlasını kaybederse doktora başvurulmalıdır. Bu dönemden sonra bebek kilo alırsa ve kilo almaya devam ederse endişelenmenize gerek yok.
Bebeğin Kilo Vermesine Neden Olacak Sorunlar Nelerdir? Bebek, vücudunda bol miktarda su ile doğar ve bu nedenle büyüdüğünde alacağından daha ağırdır. İlk günlerde vücuttan su atılması ve bebeğin bir miktar kilo vermesi normaldir. Ancak bebeğiniz doğum ağırlığının %10’undan fazlasını kaybederse doktorunuza danışmalısınız.
Bir annenin sütü yeterince salgılanırsa genellikle bebeği için yeterlidir. Anne sütünün yeterince salgılanabilmesi için iyi beslenmesi, yeterince su içmesi ve dinlenmesi gerekir. Yetersiz salgı nedeniyle anne sütü yeterli gelmiyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır. Bebeğin sütünün yeterli olup olmadığını belirlemenin en kolay yolu, günlük ıslak bez (bebek bezi, çocuk bezi) sayısını saymaktır. 24 saat içinde ıslak bez sayısı en az altı olmalıdır. Gebelik diyabeti olan hastalar ara öğünlerinde armut, elma gibi meyveleri tüketebilirler. Karpuz ve salatalık gibi su açısından zengin besinler de tüketebilirsiniz.
Emzirmenin Anne Vücudunda Etkileri
Emzirmenin anne vücudunda etkileri nelerdir? Emzirmenin anne vücudu üzerinde birçok yönden olumlu etkisi vardır. Hamilelik sırasında yükselen kan basıncını normalleştirmeye yardımcı olur. Hamilelik öncesi kiloya dönüşü hızlandırır. Vücuttaki kalsiyum kaybını azaltarak osteoporozu önler. Başta yumurtalık kanseri, meme kanseri ve endometrial kanser olmak üzere bazı kanserlere karşı koruyucudur. Stresi ve kaygıyı rahatlatan, azaltan “aşk hormonu” olarak bilinen oksitosin hormonunu salgılar.
Emzirme döneminde anneler sindirimi kolay ve glisemik indeksi (GI) düşük olan besinleri tercih etmelidir. Düşük glisemik gıdalar kan şekerini yavaş yükseltir, bu nedenle emziren anneler için idealdir. Çünkü bu gıdalar uykuyu etkilemez ve yorgunluğu arttırmaz. Düşük glisemik indeksi olan yiyecekler arasında çoğu sebze, fasulye, baklagiller, meyveler, fındık ve yulaf bulunur. Emzirme döneminde kilo kaybı mümkündür. Ancak bunu bir doktor ve beslenme uzmanı yardımıyla yapmak, bebeğe zarar vermeyecek beslenmeye dikkat etmek ve bebeğe zarar vermeden egzersiz yapmak önemlidir. Bebeğe zarar vermeyen egzersizler açık havada yapılmalıdır. Önemli olan bu dönemde size ve bebeğinize zarar vermemek. Bu adımları takip ederek kilo verebilirsiniz.