Sağlığın kaybedilmemesi için erken tanı ve teşhisin ne kadar önemli bir olgu olduğu, yıllardır tıbbi otoriteler tarafından sıklıkla dile getirilmektedir. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, bu kontrollerde neler aranmalı gibi sorulara bazı hayat kurtarıcı cevaplar verilebilmektedir. En fazla erken tanıya ihtiyaç duyulan hastalıklar arasında kanserler bulunmaktadır. İleri safhalara geçildiğinde, tedavisi sancılı ve uzun sürmekte ya da tedaviye gereken cevaplar alınamamaktadır.
Kanser Taramaları
Ülkemizde en fazla görülen meme kanseridir. Korunmak ve erken teşhis için oluşturulan rutin sağlık kontrolleri arasında en etkili yöntem mamografidir. Ergenlik ile birlikte 5 yılda bir, 40 yaş sonrasında yılda1, 50 yaş ve menopoz sebebiyle yılda 2 defa uygulanması gerekli görülmektedir. Risk taşıyanlarda ise doktorların tavsiyeleri üzerine, her yaşta yılda en az iki defa mamografi çekilmesi uygun görülmektedir. Kolon kanseri konusunda en etkili yöntem kolonoskopidir. Özellikle risksiz guruba giren 50 yaş üstündeki kişilerde, 5 yılda bir uygulanmalı ve polip oluşumları takip edilmelidir. Kadınlarda, rahim kanseri ve benzer üreme organları hastalıkları için, pap-smear kontrolleri hayat kurtarıcıdır. Her kadın yılda bir defa mutlaka jinekolojik olarak muayene edilmeli ve kanser taramalarını yaptırmalıdır. Rutinde yapılması gerekli olan sağlık kontrolleri hangi sıklıkla yapılmalı, sorularına verilen genel cevaplar bu şekildedir.
Genel Sağlık Taramaları
Rutin genel sağlık taramaları içinde kan testleri, idrar tahlilleri, grafi çekimleri, MR ve anlık grafi görüntüsü veren ultrason tetkikleri bulunur. Diyabet, kalp hastalıkları, tansiyon, görme ve işitme sorunları gibi her an karşılaşılabilecek yaygın sağlık sorunları için, yılda 1 defa rutin olarak sağlık tetkikleri yaptırılmalı ve elde edilen veriler kayıt altına alınmalıdır.