Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları açısından ikinci sırada tansiyon hastalığı gelmektedir. Oransal olarak %31,8 gibi yüksek bir orana sahiptir. Bazı tıbbi araştırmalar bu oranın daha yüksek olma ihtimalini ortaya koymaktadır. Tansiyon, kısaca kan basıncıdır. Kanın tüm dolaşım sisteminde eşit miktarda gitmesi için bir basınca ihtiyaç duyulur. Bu basınç, kanın kalp tarafından pompalanmasıyla damar duvarlarına yaptığı basınçtır. Dünyadaki tüm sağlık örgütleri ve ülkemiz, sağlıklı bireylerdeki normal kan basıncı değerlerini 120/80mmHg olarak kabul etmektedir. Bu değerler halk arasında büyük ve küçük tansiyon olarak bilinir. Bu değerlerden düşük ya da yüksek olan ölçümler tansiyon hastalığı olarak kabul edilir.
Düşük tansiyon hipotansiyon olarak adlandırılır ve 90/60mmHgve daha aşağı ölçümlerin alınması ile tanı koyulması sağlanır. Düşük tansiyonun vücuda ölümcül bir etkisi bulunmaz. Ancak aşırı düşük seviyelere inmesi durumunda, bayılmalar ve dolaşım yetersizliği sebebiyle dokularda tahribat görülebilir. Sebepler oldukça fazladır. Eğer başka bir hastalık sebebiyle oluşmamış ise kısa sürede normal seviyelere çıkarılması kolaydır.
En fazla duyulan ve tansiyon hastalığı olarak en çok bilinen hipertansiyondur. Normal değerlerden yüksek ve 140/90mmHg sınırını aşan ölçümlerde, hipertansiyon tanısı konur. Tanı için sürekli ölçüm gözetimi ve tansiyon ile diğer belirtilerin takibi gerekir. Tansiyon yükseldiğinde ciddi baş ağrıları ve bulantı, baş bölgesi ve göğüste basınç, bulanık görme gibi durumlar, bazı kişilerde burun kanaması ve bayılma ile sonuçlanmaktadır. Hastalığın tedavisi için doktorlar bu belirtilerin ve yüksek tansiyon ölçümlerinin takibini yaparak, hastalara tedaviler önerir. Yüksek tansiyonunda çok fazla sebebi olabilmektedir. En bilinen sebepleri arasında, aşırı tuz, sigara ve alkol tüketimi, fazla kilo, stres ve psikolojik etkiler bulunmaktadır. Bazı durumlarda başka hastalıklarda; diyabet ve karaciğer sorunları tansiyon hastalığı sebebi olabilmektedir.