Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-3-Kanser

 

Kanser

Hücreler, hayvan ve bitki olmak üzere iki ana guruba ayrılmıştır. Biz insanlarda hayvan hücreleri bulunur ve genetik olarak çeşitli kodlara sahiptirler. Bu akıllı hücreler, embriyodan ölüme kadar, nereye ne zaman lazım olsalar, bölünme yolu ile çoğalarak gerekli olan oran ve dokuları oluştururlar. Sadece sinir hücreleri ve kas dokuları bunu yapamamaktadır. Ancak bazı hücrelerin kodlamalarında bir bozulma meydana gelerek, gereksiz çoğalma ile hastalık meydana getirirler. Bu hastalıkların genel adına kanser denir. Hücrelerdeki bu bozulmanın iç faktörleri olarak, genetik kodlamalar gelmektedir. Dış faktörler olarak, güneş ışığından, bol miktarda kimyasal madde barındıran sigaraya, radyasyon ve röntgen ışınlarına, kimyasal maddeler ile çalışanların ortamlardaki havayı solumalarından hava kirliliğine, kötü ve dengesiz beslenmeden hareketsiz yaşama kadar, birçok sebebi bulunmaktadır.

kanser

Kanserli hücreler hızlı şekilde çoğalır. Bir araya gelerek tümörleri oluşturur. Bu tümörlerin iyi huylu olarak adlandırılanları basit tedaviler ile yok edilir. Ancak, kötü huylu tümörler, çoğalmalarına tedavilere rağmen devam ederler. Bulundukları organa ve çevresindekilere zarar vererek, kişinin ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalmasına sebep olurlar. Her kanser türü için geçerli olan erken teşhis ve tedavi hayat kurtarabilmektedir. Bunu sağlayabilmek için tıbbi tavsiyeler gereği, kontroller yapılmalı ve hayat şartları gözden geçirilmelidir. Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları olarak kanser %15,9’luk bir orana sahiptir. Erkeklerin kadınlara oranla %25 daha fazla kansere yakalandığı da, başka bir gerçektir. Kadın ve erkek olarak sınıflandırma yapıldığında, kadınlarda meme, rahim, rahim ağzı kanseri türleri 50 yaşından sonra daha ciddi oranlarda yükselme göstermektedir. Erkeklerde ise prostat kanseri yine 50 yaş üstünde artış göstermektedir. Ülkemiz genelinde baş ve boyun kanseri türleri, akciğer ve mide kanserleri ile pankreas kanseri sık görülenlerdendir.

 

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts