Balgama Neden Olan Hastalıklar Nelerdir? Balgam, çoğu insanda görülen bir metabolizma hareketidir. İnsanların solunum yollarında bulunmakta olan balgam, hassas dokuları korumak maksadı ile metabolizma tarafından üretilmekte olan bir tür sıvıdır.
Balgama Neden Olan Hastalıklar Nelerdir? Bazı zamanlarda balgam, insan vücut metabolizması tarafından, gerekenden daha fazla üretilmesinden dolayı, türlü hastalıklara da yol açabilmektedir. Vücudun fazla miktarda balgam öğretmesi, rahatsızlıkların da bir belirtisi olabilmektedir.
Bronşitin Balgam Oluşturması
Genelde sık rastlanan bir durum olarak, oluşan kuru öksürükten hemen sonra bol sümük içeren balgam, metabolizmadan çıkmaya başlamaktadır. Yoğun balgam çıkması, özellikle sabahları görülmektedir. Hastalığının ilerlemesi ile de balgam çıkarmak, güç bir hale gelmektedir.
Verem Hastalığının Balgam Üretimi
Verem hastalığının balgam üretiminde önceleri, kuru bir öksürük görülmektedir. Zaman içerisinde öksürük yerini balgama bırakmaktadır. İlk başlarda balgam, sümük gibidir. Dikkatli bir şekilde tetkik edildiğinde ise içerisinde, yeşilimsi ve sarı renkler görülmektedir. Hastalığın seyrine göre, zaman ilerledikçe gitgide balgam da artmaktadır. Bir müddet sonra da, balgamla birlikte kanın gelmesi görülmektedir. Hem ateşli hastalıklarda hem gripte hem de üşütmelerde balgam, sıklıkla görülmektedir. Ayrıca sigara kullananların, soluk buruları içerisinde irkilme neticesi balgam da çıkabilmektedir.
Zatürrede Balgam Durumu
Kanda bulunan alyuvarlar, damar içerisinden dışarıya sızdığı zaman balgam, pas renginde çıkmaktadır. Bu çıkan balgam ise çok yapışkan özelliktedir. Bir müddet sonra da balgamın cerahatli olarak geldiği gözlemlenmektedir.
Akciğer Enfarktüsünde Balgamın Oluşması
Kalp yahut ta damar rahatsızlıkları ile ameliyattan çıkmış insanlarda, balgamın kanla gelmesi sıklıkla gözlemlenen bir durumdur. Göğüs ağrısı çeken ve nefes darlığı bulunan insanların balgamları da kanlı gelmektedir. Kanlı bir şekilde gelen balgam, akciğer içerisinde kan pıhtısı ile beraber bir damarın tıkanıklığına işaret etmektedir. Bu durumun aynı zamanda, akciğer enfarktüsü anlamı taşımaktadır.
Akciğer Kanserinde Balgamın Çıkma Şekli
İnsanların ileri yaşlarında ve özellikle yaşlılarda, sürekli balgamın gelmesi, kanseri düşündüren bir olgudur. Balgam, bazen kanlı bir şekilde de gelebilmektedir. İnsanları uzun süreli sigara içmelerinden kaynaklanan akciğer mukozası, balgam olarak dışarı atılması sebeplerinden biridir. Hemen hemen yaşanan tüm akciğer rahatsızlıklarında balgam, dışarı atılmak suretiyle çıkarılmaktadır.
Bronşektazide Balgam İmalatı
Bronşların herhangi bir nedenle genişlemesinde ve iltihabından kaynaklanan nedenlerde hem bol hem de o kokulu balgam çıkarma özelliği bulunmaktadır. Bu durumda, sabahları özellikle çok balgam çıkarılmaktadır. Hastalığın ilerlemesi ile de, hem balgam artmakta hem de gittikçe pis bir koku almaktadır.