Doğum Sonu Depresyonu 

Doğumdan sonra yeni annelerin yaşayacağı sıkıntılar arasında sadece bebek bezi değiştirmek ya da geceleri uykusuz kalmak yoktur. Gerçekte bunların hepsi fiziksel yorgunluklardır ve zamanla geçecektir. Asıl önemli olan durum üst seviyesi tıpta postpartum depresyon  (PPD) olarak geçen doğum sonrası depresyonlarıdır.

Çoğalan işlerden şikayet etmekten öte yeni anneler kimyasal ve psikolojik açıdan zor bir dönemden geçerler. Doğum sonu depresyon yaşayanlar üzerinde yapılan incelemelerde ciddi hormon düşüşleri saptanmıştır. Hamilelik sırasında on kat artan dişi üreme hormonları aniden azalır ve üç gün içinde hamilelik öncesi seviyesine iner. Bunların annedeki tepkisi ise zorlayıcıdır. Uyku eksikliği, yorgunluk, iştah değişmesi, zaman zaman görülen ağlamalar, azalan cinsel istek gibi nispeten normal tepkilerin yanında kendini değersiz hissetme, aşırı dengesiz ruh hali, bir ağlayıp bir gülme durumları, umutsuzluk, acizlik hatta ölümü düşünme gibi ciddi duygular yaşanabilir. Annenin yaşı ne kadar gençse duygular o kadar yoğundur.

Bebek Melankolisinden Farklıdır

Doğum sonu depresyonu ne kadar sürer sorusunun yanıtı ise depresyonun derecesine bağlı olarak verilmektedir. Aslında her yeni anne biraz bebek melankolisi çeker. Oysa postpartum psikozuna kadar çıkan durumlar ciddi ve nispeten ender görülen bozukluklardır. Tedavi edilmezlerse hem anne hem de bebek için tehlikeli durumlar oluşabilir. Çünkü kendine ve bebeğe zarar verme PPD’nin sonuçlarındandır. 

Destek Alınabilir

Doğum sonu depresyonu nasıl geçer üzerine verilecek öğütler de yaşanan sıkıntıların derecesine bağlıdır. Çoğu zaman doktor kontrolünde alınan antidepresan ilaçlar tedaviyi sağlar. Emzirirken bu ilaçları alamayacağınızı düşünmeyin, doktorunuzla mutlaka konuşun. Hasta ile aynı durumda olan destek gruplarına katılmak da öğütlenenler arasındadır.  Bebek melankolisi seviyesinde yaşanan sıkıntılar yaklaşık dört hafta içinde normalleşir. Ama doğum sonu depresyonu ağır psikoza dönüşmüşse anne hastaneye yatırılır.

Total
0
Shares
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Related Posts